Stråkinstrument

Stråklärare vid Uppsala kulturskola.
Stråklärare vid Uppsala kulturskola (från vänster): Emma Hessel, Maria Haasnoot, Ida Andersson, Fredrik Ström, Anja Fors, Edward Anderzon, Caroline Eriksson och Pal Johnson.

Uppsala kulturskola erbjuder undervisning på följande stråkinstrument:

Altfiol (från 6 år)

Altfiolen, eller violan som den också kallas, är fiolens storasyster. Den har en större kropp och klangen är djupare och mörkare. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom storleken och att altfiolen har en egen klav för sina noter. Man kan, precis som på fiol, spela all sorts musik på altfiolen. Den har en given plats i en stråkorkester tillsammans med fiol, cello och kontrabas och är ett av instrumenten i en stråkkvartett.
Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument: altfiol (viola)

Cello (från 6 år)

Cello, eller violoncell som den också kallas, ligger tonmässigt nära människorösten. I orkestersammanhang har det en viktig roll både som soloinstrument och som ackompanjemangsinstrument. Cellon ingår också som ett av instrumenten i en stråkkvartett.
Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument: cello (violoncell)

Fiol (från 6 år)

Fiol, eller violin som den också heter, är ett instrument som förekommer i många olika sorters musik, bland annat folkmusik, klassisk, pop och jazz. Det är ett viktigt orkesterinstrument och soloinstrument.
Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument: fiol (violin)

Kontrabas (från 6 år)

Kontrabasen är det största av stråkinstrumenten och har också den mörkaste klangen. Den passar utmärkt som orkesterinstrument eller i mindre ensembler och band, men naturligtvis finns det även musik som är skriven för solobas. Ofta ser man kontrabasen i klassiska symfoniorkestrar och inom jazzen.
Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument: kontrabas

Nyckelharpa (från 7 år)

Nyckelharpan är ett svenskt folkmusikinstrument. Man spelar med en kort stråke och trycker på så kallade nycklar för att få fram olika toner. Uppland är det landskap i Sverige där nyckelharpan är vanligast, men instrumentet spelas i hela landet och även i andra länder. Nyckelharpan har på senare tid fått ett bredare användningsområde och förekommer även i musikstilar som pop och jazz.

Se instrumentdemonstration av stråkinstrument från Uppsala kulturskolas allsångskonsert 2014

 

OBS! Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun för att kunna söka. 

 

Ansök här

Uppdaterad: